Öster om Eden

Öster om Eden är en av de tre mest hyllade filmer där James Dean haft huvudrollen, innan sin tragiska bortgång. I denna liksom i de två andra – ’Ung rebell’ och ’Jätten’ – spelar han en oförstådd yngling som kommit på kant med tillvaron.

Det är de komplexa relationerna som är verkligt intressanta, för på ytan är handlingen inte svår att följa. Tiden för handlingen är i början av första världskriget. I centrum står de två tvillingbröderna Cal och Aron – stundtals rivaler – och deras pappa Adam som driver en farm i Kalifornien. Adam ser helyllekillen Aron som den goda och den lite mer reserverade Cal som den onda – den han inte förstår sig på. Kopplingen till Kain och Abel i Bibeln är uppenbar. Eftersom fadern aldrig ger Cal någon chans att visa vad han går för börjar sonen snart tro på faderns ord – att det inte finns något gott i honom.

Cal får av en händelse höra att deras tidigare påstådda döda mor lever i en stad i närheten. Han måste hitta henne och se om han kan identifiera sig med henne, för att förstå vem han själv är. När han söker upp henne visar sig att hon driver en bordell. Hon vägrar först inse att det är sonen som dykt upp, och någonstans verkar hon ha saknat honom även om hon inte visar det så tydligt.

Abra, tvillingbrodern Arons flickvän, blir till en början skrämd av Cal’s uppträdande som i dagsläget visserligen ter sig som ganska harmlöst. Otäckare är det då att se faderns kyla gentemot Cal. Men samtidigt får han stöd av Abra som kan leva sig in i hans situation. Abra går in i rollen som medlare mellan bröderna och deras far, en inte helt tacksam uppgift.

Öster om Eden är baserad på en välkänd bok av John Steinbeck. Boken har jag inte läst men filmen, som är i färg, kan jag starkt rekommendera. Den är djupt engagerande och psykologiskt spännande, från början till slut.

USA 1954
Regi: Elia Kazan
I Rollerna: James Dean, Julie Harris, Raymond Massey

Advertisements

One thought on “Öster om Eden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s