Färger, miljö och inredning

Omvärlden påverkar oss på flera olika sätt.
Tingen runt omkring, ljud som vi dagligen omger oss med kan skapa disharmoni utan att man kanske tänker på det. Även färger bidrar till trivseln även om många kanske inte tänker dess inverkan i vardagen, färger sänder ut vibrationer precis som ljud.
En miljö där inredningen borde vara i högsta prioritet är på sjukhusen, som måste skapa trivsel för att bidra till läkning. Så är dock inte alltid fallet, även om det finns en del goda exempel på motsatsen. Under de mörka årstiderna behöver vi kanske liva upp oss med lite varmare färger som gult, rött och orange på t.ex. dukar, kuddar eller gardiner, till våren känns det aktuellt med mer grönskande såna. För att varva ned i en hektisk vardag kan blå vara en färg att omge sig med. Med små enkla medel kan du ge dig själv en välbehövlig färginjektion.

droppe

Några enkla medel:
* Kuddar är ett bra och relativt billigt sätt att piffa till ett rum efter humör eller årstid, istället för att byta eller klä om möbler. Köp flera stycken i de färger du behöver och lägg i soffan, sängen eller fåtöljen.Använd röd, lila, orange och kanske lite brunt om du vill skapa en varmare känsla. Även filtar kan vara ett bra och billigt knep.

* Känns det på något sätt oroligt att vara i ditt rum/hem? Fundera på om det är övermöblerat. Behöver du alla dina möbler eller har du något som är onödigt? Kanske har du ditt rum belamrat med för mycket prylar.Plocka bort så mycket du kan. När rummet är “rent” på prylar, känn efter vilka du främst vill ha framme och vilka färger du behöver. Skänk resten.Har du svårt att skänka prylar kan du prova att stoppa alla i en säck under några veckor. När veckorna har gått och om du fortfarande inte känt behov av att plocka fram dem så känns det kanske lättare att dumpa/skänka dessa saker.

* Sätt fram en skål med frukt för att ge rummet en känsla av friskhet och energi. Så länge du inte barahåller dig med kiwi- och passionsfrukter så ger de flesta frukter färger som livar upp en gråtrist atmosfär.

* En plansch med frukt och grönt i köket kan stimulera dig i riktningen mot att äta hälsosam mat.

* Ta bort alla vissna eller ledsna blommor. Taggiga växter eller blad som spretar skapar ofta en känsla av olust. Satsa på frodiga och rundbladiga växter om du vill ha vibbar som sänder ut växande/utveckling.

* Om du har råd och tid kan kanske ett litet akvarium vara något att investera i.

* Underskatta inte ljudens betydelse för välmåendet. Köp/låna en cd med naturmusik, t.ex. porlande vatten eller regnskog. Vattenljud skapar bra balans,delvis en härlig lugn och ro-känsla samtidigt som det också kan pigga upp.

* * *
Färgernas betydelse:

Lila – En färg som lockar till meditation, andlighet och intuition.Lagom av denna färg skapar lugn och bättre självkänsla medan för mycket kan påverka i riktning mot djupare grubblerier eller tankspriddhet.

Mörkblå – En meditativ färg som passar bra för att varva nedoch komma till ro och som ökar koncentrationen. Färgen sänder också ut en känsla av trovärdighet och sägs varabra att ha på sig när man ska kommunicera med nya människor, göra affärer etc.

Turkos – Stärker immunförsvaret, har helandeförmåga,tålamod

Grön – en läkande färg som får oss att gå i riktning mot hälsa,intuition och utveckling. Ger en balanserande känsla.

Mörkgrön betyder organisation och logiskt tänkande.

Gul – En energigivande färg, stimulerar också inlärningen på ett bra sätt och ger en upplyftande känsla, förknippas också med intellekt och är bra när man ska fatta beslut.

Orange – Står för kreativitet, lekfullhet, en färg som stimulerar till aktivitet och att vara social.

Röd – Signalerar individualitet, mod, kärlek, aktivitet men även aggressivitet. Hjälper till att ge energi och bli passionerad.

Vinröd – individualitet

Rosa – en läkande färg, kärlek och medmänsklighet.

Grå – Kan i vissa avseenden betyda diplomati vilket ju anses positivt. I andra sammanhang kan det betyda blockeringar,otydlighet, som i liknelsen “en grå dimma”.

Svart – räknas inte heller som en färg. Magi, mörker, sorg.

Vit – frid, ärlighet, renhet, oskuldsfullhet men också möjligheter.Ett oskrivet vitt blad som det heter.

Brun – En lugn och trygg färg, för tankarna till jord och sänker aktiviteten. Hjälper dig att fokusera på nuet. För mycket av den kan dock förmodligen bidra till att både gamla vanor och tankar”rotar” dig mer än vad som kanske är bra.

Silver – Makt

Guld – Hög nivå av medvetenhet

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s