Ekotrender och gröna nyutkomna böcker

I tidningar ser vi allt oftare reportage och tips om miljövänliga trender. Fler ekologiska produkter har dykt upp på hyllorna i mataffärer och ekologiska klädbutiker med ett utbud av snygga kläder finns numera i storstäderna. Eko behöver inte längre vara förknippat med något trist.

En tidning som skrivit om detta är Eco-queen – ett livsstilmagasin med miljöfokus – som kom ut på marknaden i våras. Tidningens idé är, enligt dess ledning, att uppmuntra köparen att satsa på ekologiska kvalitetsprodukter i stället för slit-och-slängvaror. Dess budskap är att det inte ska behöva vara tråkigt att leva ekologiskt. Vi kan hoppas på fler ekotrender inom olika områden framöver.

När det gäller böcker så har en hel del nya titlar om klimat och miljö dykt upp på hyllorna i bokhandeln och i bibliotek under det gånga året.  En av dem är boken Utmaningen – forskare om en hållbar mänsklighet – som förklarar hur vi kan förvalta våra ekosystem för vår egen framtida välfärd. Bokens budskap är att även kommande generationer ska ha näringsrik mat och rent vatten att dricka. Den är indelad i flera områden som tar upp alltifrån begreppet hållbar utveckling och dess historia till dagens aktuella klimatproblem. Forskare inom skilda ämnen som systemekologi, statsvetenskap, psykologi och nationalekonomi ger sin syn på de olika problemen och lösningarna. Som läsare upplevde jag att jag fick en nyanserad bild av klimatfrågans problem och vad man kan göra åt dem, delvis hur den enskilda människan kan bidra och vilket ansvar politiker har. Den nämner också tekniska uppfinningar som kan leda till lösningar på problemen. Tips och råd om hur du kan börja tänka mer klimatsmart i vardagen ger denna lättlästa och inspirerande bok som de flesta bör kunna ta till sig.

Flera kokböcker med ekoinriktning har också släppts, i takt med att intresset för ekologisk mat har ökat. Jag har bläddrat i två av dem. Carolas Ekokök är författad av Carola Magnusson, som gjort ekoköket känt. Hon bjuder på nyttiga recept som främst är baserade på kött och fisk. Carola är inte enbart aktuell med sin kokbok utan medverkar även i ett tvprogram där hon arbetar för att skolbespisningen ska få en mer ekologisk inriktning.

Ekologiska smaker: äkta matglädje, äkta råvaror är ytterligare ett exempel. Boken är skriven av kocken Henrik Arkåsen, som har kunskap i ekologi. Förutom ett 80-tal recept på vardagsmat, festmat, desserter och hembakat bröd så besvarar Henrik frågor om varför ekologisk mat är bra för hälsa och miljö. Han ger också ger råd om hur du kan planera dina inköp. En guide till miljömärkning och fler lästips om ämnet ingår också. Dessa båda kokböcker innehåller även många fina färgbilder.

Det finns flera skäl till att välja ekologiska produkter. GMO, genmodifierade organismer, förekommer inte i dem, de gynnar den biologiska mångfalden och är bra för din hälsa. Ytterligare skäl till att välja ekologiska produkter hittar du på sidan Ekologiskt.com.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s