Yrke: Att skriva om resor

Ellinor älskar att både resa och skriva. Hon jobbar som webbredaktör och skriver dagligen om resor på en sajt på nätet. I denna intervju ger hon en inblick i hur hennes drömjobb fungerar.

Hur kom det sig att du blev webbredaktör?
– Jag började läsa media- och kommunikationsvetenskap. Har alltid varit intresserad av webb, textproduktion och sådär. Började jobba här medan jag gick i skolan, redan för ett år sen faktiskt, som konsult via Academic work.
Detta är hennes första riktiga jobb, men hon säger att hon tidigare varit en riktig ”blogg-råtta”. Hon talar med entusiasm om sina arbetsuppgifter och det märks att hon trivs.
På sajten finns ett forum där medlemmar kan diskutera resor och blogga, lägga upp bilder eller videoklipp. På företaget jobbar sammanlagt runt 30 personer, varav fyra på redaktionen. Ellinor ansvarar för nyhetsbrevet, skriver artiklar och utför bildredigering. På måndagar får hon vara på redaktionen extra tidigt eftersom hon ska skicka ut nyhetsbrevet redan på morgonen.
När redaktionen planerar så utgår de ofta efter vad som är aktuellt i omvärlden. På hösten skriver de ofta om långresor. Nyligen skrev Ellinor två artiklar om Australien och just nu har redaktionen påbörjat en artikelserie om Thailands grannar: Kambodja och Vietnam.
– Sen har vi ju egna medlemmar också, så om vi märker att många skriver eller bloggar om något visst så lyfter vi gärna fram det. Det är himla kul att få vanliga privatpersoner att berätta om var de varit någonstans, det blir på ett väldigt naturligt sätt.

Ellinor tror att största skillnaden att skriva för webben jämfört med att skriva för vanliga tidningar är att webben måste fånga läsarens uppmärksamheten fort. Det är lätt att förlora läsaren åt ett annat håll. Bra rubriker är jätteviktigt för att fånga läsaren, liksom att texterna inte för långa och att bilder finns med, säger hon. Ibland vill medlemmarna gärna bidra med eget material och då får Ellinor ofta korta ned dem innan de publiceras, något hon tycker kan vara lite svårt ibland.

Vad tycker du är det roligaste med att jobba som webbredaktör?
– För det första så gillar jag verkligen att skriva, säger Ellinor med eftertryck. Jag tycker det är jättekul att få jobba med det varje dag och sen att jag gillar att resa såklart, så det blir ju ett riktigt drömjobb när jag kan kombinera de två.
Det finns egentligen inte så mycket hon tycker är tråkigt med sitt jobb. Men att kolla statistik över hur många som besöker sajten tillhör inte det roligaste hon vet. Ibland får hon också jobba över för att hinna skriva alla texter.
– Det gäller att vara flexibel och kunna släppa det man gör, om det dyker upp något som är aktuellt så måste man göra det nu och inte i morgon. Så det är en utmaning, verkligen.

Ellinor bodde i Australien ett halvår och läste bl.a. journalistik. Utlandsvistelsen tycker hon hjälpte henne att bli ännu bättre på att skriva.
– I min roll måste jag ju kunna lite av varje, jag ser nu att man ska helst ha sin egen nisch men samtidigt kunna allt – det är ganska omöjligt, men.
Hon tycker det hade varit roligt att få göra ett längre reportage någon gång, men menar att det är svårt att genomföra när man skriver för webben. Istället skriver redaktionen artikelserier.
Jag frågar henne om det finns något speciellt land hon skulle vilja skriva om.
– Jag ska till Kuba i januari och är väldigt nyfiken på hur det kommer att vara och hur samhället ser ut, det ska bli jättekul. Så det kanske blir något av det även på jobbfronten när jag varit där och hämtat inspiration.
/ Sofia [okt 2008]

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s