New York

by_night1

24- 25 juni 2008

Det var en helt overklig känsla att se Manhattans alla oändligt många ljus i det den ljumma natten. Lite som i en dröm men ändå just som man föreställt sig det. Vi satt i en taxi som skulle ta oss från New Arks flygplats till vandrarhemmet, Brooklyns YMCA. Var övertrött i huvudet och kroppen efter att ha vistats  8 timmar i planet över att atlanten utan att ha sovit mer än vid ett enstaka tillfälle.

Brooklyn hägrade nu någonstans i fjärran. Taxichauffören hade svårt att hitta. Han fick stanna vid ett tillfälle inne i Brooklyn och fråga en annan taxichaufför om vägen. Lite omständligt men till slut var vi framme. När vi kom in på vandrarhemmet möttes vi av en receptionist och nattvakt (hehe) som slumrat till. Vi väckte honom försiktigt och fick nycklar till rummet på andra våningen.

Natten var inte något vidare. Hade jetlag, kände av alla möjliga obehag, matt och underlig. Det var kvavt och surret från luftkonditioneringen irriterade. Oroade mig för att jag skulle bli sjuk. Skrev lite dagbok för att få tankarna på annat håll. Lyssnade på Nat King Cole i mp3-spelaren och till slut fick hans stämma mig att känna mig avslappnad så att jag till sist kunde sova.


Amerikansk frukost

Dagen därpå gick vi ut tidigt i ottan för att se oss runt i Brooklyns omgivningar. Vi letade upp frukostrestaurangen – frukostkuponger ingick i rumskostnaden. Greenpoint, där vandrarhemmet var, kändes som ett trivsamt och lagom avspänt område, husen var inte så höga som inne på Manhattan. Det kändes på något sätt typisk amerikanskt med byggnader rätt olika de nordiska. Men det tillhörde egentligen de polska kvarteren och många butiker hade polska namn. Man kunde t.ex. köpa polskt bröd. Här verkade också finnas olika butiker som sålde donuts, tvättinrättningar med mera.

brooklyn_12

brookl_21

Luften var ännu skön att andas in och solen hade just gått upp. Det var redan liv och rörelse ute, folk som hade bråttom till jobbet, joggade eller rastade hunden. Av någon anledning kände jag mig klar i knoppen och utvilad, trots att jag bara fått en timmes sömn. Nyfikenheten tog överhanden över sömnbristen.
Vi hittade ganska snart till frukoststället.

Det var lite likt caféer man sett på exempelvis Seinfeld och servitriserna ropade när man kom in och undrade vad vi skulle ha och vi gjorde vårat bästa för att konversera på utrikiska. Stammisar kom in och servitriserna verkade på förhand veta vad de ville ha. Caféet serverade vad jag trodde var ganska så typiskt amerikanskt käk – generöst med pannkakor med sirap eller stora dubbelmackor med ägg och skinka, samt te och juice var obligatoriskt. Kände mig dock inte riktigt sugen på denna typ av frukost den här morgonen. Gick ut och köpte mig frukt och dricka i en närliggande butik istället.

soupman

En första tripp på Manhattan

Fortfarande var det tidigt på morgonen när vi begav oss till Manhattan. Det var alldeles tyst och lugnt i tunnelbanan. Folk tittade håglöst framför sig eller satt och halvsov. Själv var jag pigg och förväntansfull. Småningom kom vi direkt upp på Broadway, och gjorde stora ögon.

Dessa enormt höga skyskrapor och alla gula taxibilar. Trafiken och rörelsen var redan i full gång. New York precis så som man tänkt sig, fast ännu mer överväldigande! Det var lite förvirrande att veta var man skulle bege sig till att börja med. Vi fick lite tips av en förbipasserande att Ground zero låg precis i närheten.

20080625_0543-ground-zero1

Ground zero är den plats på Manhattans södra del, där World trade center-skraporna en gång i tiden stått. Där var ännu många lyftkranar. Vi hade utsikt över stället från det förnämna finanshuset, där förresten palmer ståtade inomhus.
Enligt tidningarna händer det tydligen inte mycket på området, trots att det nu var länge man planerat för nybygge.


Ekorrar i Battery Park

Sen tog vi oss ned till Battery Park, där en färja går ut till frihetsgudinnan och Staten Island. Inte så långt därifrån var Ellis Island med det berömda emigrant museet – http://www.ellisisland.org/.
Parken var vidsträckt och bestod bland annat av ett långt promenadstråk. Man kunde gå längs med vattnet och blicka över till New Jersey.
Söta små ekorrar syntes springa omkring i parken. Och det var inte en eller två utan otaliga av dem. De verkade inte alls så skygga som här i Sverige utan kunde sitta och gnaga på en matbit i lugn och ro, även om det kom turister och gick förbi alldeles intill.

ekorre

Dessa pigga ögon mötte man här och var!

20080625_0567

Folk rastade hundar, en del kom ridande på hästar. Vi såg en liten ångbåt parkera vid hamnen för att ta emot nya resenärer. Ett stycke därifrån såg vi en liten kyrka inbyggd precis mitt emellan två höga skyskrapor. Rätt intressant att placera den så i “stormens öga”.

20080625_0578
Nu hade det blivit lite varmare, fastän klockan bara var 9 på morgonen så var det redan 25 grader i luften. På förmiddagen hann vi också se restaurangen som avsnittet Soup nazi utspelar sig. Vi hann också se vackra Trinity Church. Vi åt lunch på ett ställe som vi med stor möda hade tagit oss fram till efter att ha gått på starkt trafikerade gator och i gassande otäck sol. Jag tog en grekisk sallad som var fullkomligt dränkt i vinäger, så jag kunde knappt inte äta av den dessvärre…
Skön båttur på East River
På eftermiddagen tog vi en guidad tur runt en bit av Manhattan, med båt. Det var superskönt att sitta på däck och bara vifta med tårna, medan en guide berättade om Manhattans historia och arkitektur, under tiden vi gled fram på East river.

ny_skyline

Så småningom åkte vi också förbi Frihetgudinnan, denna obligatoriska punkt när man är i New York. Ungefär som att man inte missar Mona Lisa när man går på Louvren.
20080625_0682
Liberty Enlightening the World – “friheten upplyser världen”

Frihetsgudinnan invigdes 1886 och var en gåva till USA:s folk från det franska folket, som en symbol för att fira hundraårsminnet av USA:s självständighet. Statyn föreställer en kvinna, och anspelar på gudinnan i romersk mytologi, Libertas. Genom åren kom statyn att symbolisera frihet och demokrati.

20080625_0599

Efter båtturen gjorde vi bl.a. ett besök på wallstreet (ovan) och strosade i några olika butiker bl.a. J&R. Efter detta besök kändes det lämpligt med vila och vi satte oss därför på New Yorks tysta och lugna stadsbibliotek för att återhämta krafter och i fred från stadens brus.

Pearl Jam på Madison Square Garden

På kvällen var det dags att bege sig till Madison Square Garden för uppleva bara en av veckans alla höjdpunkter, nämligen Pearl Jam.
madison
20080626_0691-pearl-jam-kon
Förbandet sov jag mig igenom, bokstavligt talat, pinsamt.. Nickade nog till var femte minut och undrade var jag var varje gång jag vaknade till. Men sedan när huvudattraktionen kom så höll jag mig vaken utan problem. Det var helt underbar stämning i lokalen och i stort sett allsång till varenda låt. Eftersom jag främst lyssnade på PJ i början av deras karriär så var hälften av alla låtar bekanta. Ibland skreks det väl mycket så jag ångrar inte att jag tog med öronproppar. Var hungrig men höll till godo med M&M och en stor mugg vatten eftersom det inte fanns mycket i matväg att köpa.
Det blev något fel när vi skulle tillbaka till vandrarhemmet, vi hoppade av tunnelbanan för tidigt och hamnade i någon avkrok någonstans i Brooklyn. Fick fråga oss fram och fick råd om var vi skulle gå men kom inte rätt i alla fall. Fick till slut leta upp en taxi som kunde skjutsa oss rätt. Sen var man äntligen framme och kunde pusta ut efter en mycket intressant och innehållsrik dag.
Williamsburg, Brooklyn
På torsdagen tänkte vi se litegrann av Brooklyn eftersom vi nu befann oss i denna stadsdel och skulle så göra i en dag till innan vi skulle byta till ett vandrarhem i Chelsea. Vi tog tunnelbanan till Williamsburg.
brooklyn_under_bridge
Hamnade i ett ganska populärt område under en bro.
Kollade in i lite olika affärer. Det hade börjat duggregna så jag köpte ett paraply inne på ett ställe som hette Fat Albert, affären kunde liknas vid Rusta här hemma, fast de hade mer grejor. De hade precis ALLT. Även om det nog var si och så med kvaliteten på sakerna…
Vi beslöt oss sen att åka till Prospect Park och 7 avenyn. 7 avenyn var ett trivsamt område med blandade butiker…
ave_books
house
….och fina kåkar.
Prospect Park visade sig vara ganska stor och utbredd. De få figurer som skymtades här var främst hundar som blev rastade av sina ägare.
Efter detta hittade vi ett lunchställe med goda falafel, välbehövligt med tanke på gårdagens bottennapp i matväg.
Bland fiskhandlare och grönsakshandlare på Chinatown
Efter den mumsiga lunchen besökte vi Chinatown, detta Kina i miniatyr!
china_2
Överallt var grönsakshandlare, fiskhandlare och restauranger. Det vimlade av folk och flertalet av dem konverserade på kinesiska. Hittade vargbär, detta superbär med massor av vitaminer, för drygt en tiondel av priset i Sverige.
fiaskar

Färsk fisk och räkor var vanligt

Sedan satte vi oss och rastade i en park där ett gäng ungdomar spelade fotboll.
Därefter blev det bankomat-jakt.  Mitt kort visade sig först inte fungera i bankomaterna så det blev nästan lite panik ett tag. Efter en stunds letande pch prövande så hittade jag till slut en bankomat där mitt kort fungerade.

Tur var väl det, sedan råkade vi nämligen på en stor härlig kinesisk prylaffär i två plan, som höll sig med alltifrån porslin och lampor till kläder skor, saxar, ja… you name it. Många väldigt fina saker. Pearl river chinese products hette den, och var även rekommenderad i guideboken. Jag köpte två små porslinssaker i form av en sköldpadda och sedan två katter. Vi bestämde oss för att kika närmare på stället en annan dag.

Sen kom vi förbi “Little Italy” och därefter Soho med ett par riktigt hippa klädbutiker. Större delen av området verkade inriktat på butiker i den dyrare prisklassen. Efter denna promenadtur var man rätt trött i fötterna och åkte därför till vandrarhemmet igen. Var rätt uttröttad efter gårddagens strapatser och somnade tidigt.


Chelsea och Central Park

På fredagsmorgonen började vi dagen med att gå omkring i Brooklyn för att se litegrann på området innan vi skulle över till Manhattan och checka in där. Skolbussar som den ovan var en rätt vanlig syn.

skolbuss

Efter den inledande promenaden och ett mål på frukostrestaurangen så tog vi oss över med tunnelbanan till Manhattan igen. Skönt att inte var tvungen att åka tunnelbana på ett tag sen, tänkte jag. I själva tunnelbanetåget var det ofta mycket kyligt medan det däremot var kvavt som sjutton i väntsalen/på perrongen.

Jag trodde inte att New york skulle lukta så mycket innan jag kom dit. Ofta tog vi något att äta på snabbmatskedjan Subways, men ibland var det rent av vämjeligt var det stank av skinka eller fett när man fick vänta på maten. Tidvis vande man sig nästan. Nu finns Subways även i Sverige och matoset är över oss även här. Även sopor som låg slängda här och var luktade naturligtvis. Jag hade också för mig att Manhattan bara skulle vara glamouröst, bara lyxiga byggnader. Vet inte varför, men så var inte fallet. Manhattans och New Yorks charm är istället att allt ryms där. Som hela världen i en enda stad.

Efter att vi tagit vårat pick och pack och checkat ut så var vi snart i Chelsea på Manhattan och nästa vandrarhem. Detta rum var lite mindre, men det låg lägligare till och man slapp dela toalett och badrum. Man kunde äta frukost på taket vilket var en kul bonus!
På eftermiddagen såg vi Central Park. Kände mig otroligt trött och seg i värmen.

20080627_0789

Vi hann bara se en liten glimt av denna gigantiska park denna dag, men skulle återvända hit i princip varje dag eftersom Central Park utgör den största oasen i NY, även om det naturligtvis finns mindre parker också.

20080627_0792

hast_central

Vi lämnade parken. Att hästar befann sig mitt ute i trafiken var inte en helt ovanlig syn!
Lite senare befann vi oss i Rockefeller center, området som bland annat är berömt för att vara ett stort shoppingområde. Här ligger också en välkänd isrink där vem som helst kan ta en tur på skridskor vintertid. Rockefeller center finns på Midtown Manhattan som sträcker sig mellan fifth Avenue och sixth Avenue. En av byggnaderna började ta form i början på 30-talet.

nbc

Där “the show about nothing” skulle ta form

Skyskrapan är högkvarter för NBC och består av 71 våningar. Det var lite kul att kolla in i detta hus även om inte vanligt folk fick vistas mer än på bottenvåningen där de olika butikerna fanns. En utav dessa tillhandahöll massvis av prylar från olika tv-serier, som Vänner och Seinfeld. Muggar, t-shirtar, pennor etc…

Bland turister och neonskyltar på Times square
Till slut kom vi till det som man kanske kan säga är själva hjärtat av Manhattan; Times Square med alla blinkande neonskyltar.

times_square_1

Världens puls.

Det var ett otroligt fascinerande område att se sig om i. Märktes nog att man var turist eftersom man gick och fånglodde runt omkring sig hela tiden. Men det var verkligen imponerande att gå runt och titta. Inte minst på kvällen och natten. Vi flanerade längs med gatorna och kollade in i olika butiker. Jag köpte mig en snygg fotokalender och en t-shirt.

20080627_0845

Idag är Times Square känt för sina teatrar, biografer, hotell , konsertsalar med mera. Under första världskriget var Times Square den mest kända platsen i hela USA för sina teateruppsättningar.

ny_mary_poppins

I somras var t.ex. uppsättningen av Mary Poppins aktuell, senare kom den även till Sverige.

På kvällen var vi och gick på Brooklyn Bridge. Det finns en gångbro över själva biltrafiken (tack o lov). Det var väl långt att gå över hela bron till andra sidan eftersom det blåste en hel del. Man ska börja gå över innan det börjar skymma.

b_bridge_1

Här samlades med många turister och fotoentusiaster

Fin utsikt åt alla håll – och många turister, joggare och cyklister överallt!

20080628_1158

Från mitten av Brooklyn bridge var vyn över Manhattan fantastiskt vacker.
Man kunde även ställa sig på ett ställe på Brooklyn-sidan och se hela den tjusiga bron och Manhattans alla ljus därifrån.

East village-strosande och bondmarknad på Union Square
På lördagen började vi dagen med en frukost nere i matsalen på hostelet. Det fanns en del att välja på, främst lite onyttigheter som muffins, donuts men även frukt, juice, te osv. Det var en rätt liten matsal med endast fyra bord men vi var ute tidigt så det var inga problem att få plats. Hörde sedan att det kom ner några fler svenskar och satte sig.

Vi fortsatte dagen med att bege oss till Greenwich village och East village för lite shopping.
Kom först förbi parken Washington Square och senare förbi den kända bokaffären “Shakespeare & co”, som dock inte hade hunnit öppnat för dagen. Vi tycktes inte hitta de shoppinggator vi var på jakt efter… kanske lika bra det.
Så småningom befann vi oss i East Village.

a_place_to_eat

Humoristiskt område… här ett café som hette “A place to eat”

union

Union Sqare hade marknad denna lördag. Det fanns en del att kika på.
En ganska trevlig bonnamarknad mitt i staden som aldrig sover, med övervägande försäljning av frukt och grönsaker. Men även tavlor, t-shirtar, vykort etc.

Med cykeltaxi i Central Park

Vi var sen rätt utmattade i värmen. Dags för lunch. Köpte tonfisk-macka på Subways och satte oss och intog denna lunch i vackra Central park – under träden fanns äntligen lite skugga.

boat_parken

Det gick även att ta en båttur i någon utav ekorna som fanns på de små sjöarna i parken.

c_park

Båda var trötta i benen men ville ändå kunna se oss omkring.
Cykeltaxi blev den perfekta lösningen!

cykeltaxi

Det blev en rätt intressant och personlig guidning. Terry, som chauffören hette, undrade vad vi kom ifrån och vad vi tyckte om stan. Han berättade att han extraknäckte som chaufför på somrarna och brukade ofta komma med tips på olika turistmål i staden. Han kom ursprungligen från Grekland. Om New York-borna ansåg han att de mest jobbade hela tiden och många sällan tog sig tiden för att vistas i denna så fina park. På sin lediga tid så ville man oftast bara komma ifrån stan. Och resa till ställen som Sverige eller övriga europa. Han blev förvånad över att vi nordbor kunde ha det så varmt som upp till runt 30 grader ibland på somrarna.

I mitten av turen började det överraskande nog att spöregna och vi fick stanna till och söka skydd under ett träd. Stackars Terry var säkert trött i benen ändå av att ha skjutsat två skandinaver i säkert 15 minuter, så för hans del så unnade jag honom en paus. När det värsta skyfallet var i övergående kunde vi fortsätta färden lite till. Ganska skönt med regn ändå, det blev lite klarare i luften och lättare att andas.
Efter turen till parken gick vi till Columbus circle alldeles utanför parken och in i en byggnad som till övervägande del bestod av butiker, som Borders – en stor bok och skivaffär.

20080628_0960-columbus-circ

Gjorde ett därefter ett besök i Apple-huset, strosade sedan lite på Upper east side innan dagen tog slut.

Söndagen inleddes med en frukost på taket i Chelsea. Det var rätt skönt väder och dygnets friskaste luft. Efter det åkte vi uppåt Manhattan och kom förbi Seinfeld-restaurangen ”Monks” (som i själva verket heter Toms restaurang)

s_restaurang

Men efter en inblick i restaurangen blev vi lite besvikna eftersom interiören inte alls såg ut som i serien! hehe. Dock hängde ett stort foto med alla autograferna på väggen.

seinfeld restaurang
seinfeld restaurang

“The Monks” interiören

Efter detta kom vi förbi Columbias stora universitets bibliotek, sen vackra Morningside park och därefter var vi framme i Harlem. Den här stadsdelen var rätt ren och snygg- men en del av byggnaderna sjaviga. Såsom en del andra lägenheter på Manhattan. Allt är inte lyx. Men charmigt och trevligt folk var det ute på gatorna. Vi missade dock en del kvarter längre upp i området där många av jazzens giganter vistats. Det får bli en annan gång…

gata i harlem
gata i harlem

Kan inte låta bli att tänka att vad mycket som finns representerat i NY. Alla typer av stilar, människor, mat, musik… allt inom ca 15 minuters avstånd. Gör det myllret av möjligheter att man som New York-bo utnyttjar allt som finns? Eller har man inte tid, är det jobbet som gäller? Kanske man håller sig till sitt område även här och inte rör sig så mycket annat än när det är semester. Och vad gör man när man vill ha lugn och ro?…

Vi var inne i en kyrka som precis skulle börja hålla gudstjänst. En man sjöng med mycket hög stämma och det riktigt skar i öronen. Det var inte riktigt så fanatiskt som man hört att det kan vara i kyrkor i området, men en intressant upplevelse. Kändes som något man ville göra när man ändå var uppe i Harlem. Efter en stunds visit gav vi oss vidare. Kyrkor fanns i var och vartannat kvarter. Nu behövde något i magen och den här gången höll vi till godo med Burger King – inrett i 80-tals stil! En del olika pastellfärger. Iskallt var det där inne också. Men med många fina gamla svartvita fotografier på väggarna. Tog en garden sallad med kyckling. Mätta och belåtna släntrade vi vidare. Siktade på Central park igen och därefter Museum of modern art. Det blev dock inget längre besök på detta museum, kändes som att man inte riktigt hade ro eller energi den dagen för att gå och studera konst. Annars hade jag gärna tillbringat en dag där inne! Ett stycke därifrån låg också Guggenheimmuséet i vilket vi var inne och tittade i konstshoppen. Jag vill inte verka nonchallant, självklart ska man ta sig tid att besöka dessa museer någon gång, det är det säkert värt. När vi var på väg ut från Guggenheim började det störtregna och åska. Det tog i för alla krafter! Jätteskönt, för det renade luften lite och gjorde den mindre kvav. Vi åkte vidare för att se Central station, mycket stor och fin, anrik gammal station. Den var i toppskick och i marmor. Det fanns en hel del restauranger där.

Central station New york
Central station New york

På kvällen bevistade vi Times Square igen för att bl.a. ta några fina nattbilder men också för att vistas i denna sköna miljö. Det är klart att turister väller fram här och det är lite problematiskt att ta sig fram på gatorna. Men skam den som ger sig! Ville ha tag i några snygga new york t-shirtar också, gick in i en mängd souvenirbutiker och var tvungen att kolla allt utbud. Sen kom vi förbi David Letterman! Fick erbjudande om extra billiga biljetter till en annan stand up show också men tackade nej eftersom vi inte riktigt kände till vem det var.

the late show
the late show
times_square

frihetsgudinna_farg

lilla Frihetsgudinnan med Marilyn Monroe skymtandes i fönstret, kvarter i East Village

(se tidigare reseskildring från New York, längre ned)
Vi började dagen med att gå och titta på Flatiron building, denna byggnad som ser ut som ett strykjärn ovanifrån. Det var mängder med folk när vi kom ned i tunnelbanestationen, hade fått stå där som packade sillar på tåget, så därför valde vi att ta oss fram till fots istället.

flatiron_building

Flatiron building

Efter detta fortsatte vi ner mot Greenwich Village och Washington Square Park där den lilla triumfbågen skymtade. Sedan vidare, lite i East Village och så småningom var vi i SoHo, Little Italy och Chinatown.
I Chinatown tänkte vi ta en närmare titt på den kinesiska butiken Pearl River, som jag skrev om tidigare. Jag köpte med mig ett par typer av prydnadsfat och några andra små saker samt ett armband. Sakerna var relativt billiga
men charmiga. Vi kom sen förbi ett av de äldre kinesiska husen i området, nedan.

kinahus

På kvällen besökte vi Empire state building. Det är värt att ta sig upp, men man får tänka på att ha tålamod för att köerna är ringlande långa. När man tror att den ena är över så börjar nästa. Sen åker man med höghastighets-hiss
upp över 70 våningar, men det tar bara någon minut. Väl där ute har man utsikt över Manhattan åt alla olika håll. Mycket vackert.

empirestate

Om man åker upp en bit innan skymning är det perfekt. När vi åkte upp varnade de för regn och åska, men som tur var uteblev det.

library
Sista dagen besökte vi det magnifika New York Public library. Det var jättefint, lite katedrallikt med stora takmålningar. Läsesalarna var gigantiska och hade oerhört högt i tak, men var samtidigt moderna med datorer och uppkoppling. Biblioteket hade en egen shop också, där man kunde inhandla diverse små roliga saker och böcker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s