Skrivande och författande

Tove Jansson, som är en av mina favoritförfattare, och Muminböckerna, upptäckte jag i 20-års åldern eftersom jag knappt inte läste muminböckerna som barn. Tyckte de var och är mycket fantasifulla och humoristiska. Muminböckerna fungerar precis lika bra för vuxna, man läser dem bara på ett annorlunda sätt då, karaktärerna är verkligen som folk är i verkligheten, inte platta och endimensionella, utan filosofiska och med djup.

Mumintrollet fick  sin form första gången i början av 30-talet när Tove tecknade den fulaste karikatyr hon kunde av filosofen Immanuel Kant, efter att hon hamnat i diskussion om denna med sin bror. Nästa gång figuren dök upp var i form av en akvarell. Tove höll vid denna tiden på med den satiriska skämttidningen Garm. Runt 1945 gavs den första muminboken ut; “Småtrollen och den stora översvämningen”. Sedan dess blev det många fler böcker, julkalender och tv-serier. Även Tove Janssons övriga böcker tycker jag är läsvärda, till exempel Sommarboken. Nedan, ett porträtt om Tove.

 

Tips för skrivande

Här är några skrivövningar man kan göra om man skriver själv och har slut på egna idéer.

snickare

Använda bilder
För att få tankar till en berättelse kan man använda sig av bilder. Klipp till exempel ut två personer från en tidning. Skriv ned de tankar som kommer när du ser dem. Vad heter de? Vad bor de? Vad tycker de om att göra? Vilken är deras historia? Deras största misstag? Känner de varandra? Vad säger de till varandra?  Det är sätt att komma på tankar till en berättelse när inspirationen tryter. På samma sätt kan man komma på idéer till livshistorier när man sitter på ett café, tåget eller i parken och fundera vilka människorna är som går förbi.

 ord_2
Ett annat sätt är att klippa ut ord. Prova att ta fram en gammal tidning och klippa ut ord lite på måfå. Blanda dem, välja ut ett antal av dem och lägg framför dig.  Prova att komma på en historia som innehåller de ord du har.

Att ” brainstorma” och skriva ned precis allt man tänker under ett par minuter, kan också hjälpa om man har fastnat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s