Saknas bra media om unga och självkänsla

Jag kom att tänka på det här med unga och självkänsla. Tycker att det är ganska förvånande att det fortfarande inte direkt verkar finnas en enda tidning alls som handlar om ungas inre värld, med fokus på ungdomars självkänsla (mer än KP men den är för en lite yngre målgrupp). Under en kurs för ett par år sedan gjorde jag och en klasskamrat en undersökning på just barn, ungdomar och tidningar. Vi fann att det fanns en del tidningar med hobbyinriktning så som djur, skateboard, bilar, smink osv. Tidningar som var tydligt riktade till tjejer eller killar. Och så fanns det givetvis Kamratposten som nu har funnits i många år.

När man tittar på bokutbudet så hittar man visserligen en del litteratur när man söker på unga+självkänsla även om det ändå inte är speciellt många titlar om man jämför med målgruppen vuxna; Du äger av Mia Törnblom, som ger exempel på hur unga kan stärka sin självkänsla och bli bättre på att se sin del i situationer som uppstår i skolan och på fritiden. Våga, vårda, vinn av Therese Albrechtsson och Maria Otterling, Livskunskap av Nina Magnusson och Egoboost av Isabella “Blondinbella” Löwengrip. Men samtliga av dessa verkar dessutom bara vara utgivna som inbundna och inte i pocket. Det är lite illa med tanke på att de flesta ungdomar inte har så mycket pengar att röra sig med och att biblioteken inte nödvändigtvis har dessa titlar inne. Sedan finns det tack och lov en mängd titlar när det gäller skönlitteratur.

På tidningsområdet är det ändå sämst. Det finns så klart tidningar som handlar om det yttre men var finns tidningarna som handlar om ungas självkänsla innehållande mer dokumentära artiklar, intervjuer, frågespalter eller personporträtt om ungas verklighet så som den är. KP finns men är den enda tidning som riktar sig till både unga tjejer och killar och utgör en viktig komponent, men den riktar sig främst till målgruppen 7,8-14 år. Sedan finns även Frihet, som har en mer politisk inriktning men efter min, i och för sig rätt snabba research kan jag inte finna fler och jag är förvånad. Saknas det inte någon variant eller motsvarighet av Leva och PS för säg 13-20 åringar? Både pappers- och webbtidningar. Jag är övertygad om att behovet skulle vara stort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s