RIP Malik Bendjelloul 1977-2014

malik_450

Så oerhört tragiskt att Malik Bendjelloul har gått bort. Jag hörde det på Kulturnyheterna igår och kunde inte riktigt ta in det. En människa som var så full av liv och entusiasm och uppfinningsrikedom, beskriver medarbetare. Kobra igår kväll var tillägnat Malik,  som också  varit reporter och medarbetare på just Kobra. Malik hade själv gjort alla kluriga och fantastiska vinjetter till programmet. Eftersom han själv inte var så tekniskt bevandrad hade han klippt ut mycket av rekvisitan och kulisserna, så fast det såg väldigt avancerat ut så var det egentligen ganska enkelt, menade Malik. Han hade länge tyckt om att klippa och klistra för hand och det var metoder som han använde sig av i tv-inslag och film. Han använde sin uppfinningsrikedom när inte det tekniska kunnandet räckte till, och slutresultatet blev mycket bra och originellt ändå.

Den första tv-produktion han var med i Ebba & Didrik, som Ebbas kompis. Jag minns honom mycket väl där. Han var också med i programmet Pop i Fokus under en tid. Sen var det intressant att höra lite mer bakom kulisserna om hur Searching for Sugarman gått till och olika reportage han gjort till Kobra som på olika sätt var unika, intressanta och roliga och även om dokumentärfilmaren Malik. Så intressant att få se “helhetsbilden” av honom vilket jag inte gjort tidigare. Men nu är han alltså borta och det är så tragiskt.  Hans bror Johar  sa att han varit deprimerad under en tid, så han tog alltså sitt liv. Trots många framgångar och mycket på gång framöver.  Otroligt sorgligt.
DN skriver i dagens upplaga “Kunde ha blivit en ny Bergman”  och ett personporträttet “Berättelsen var alltid drivkraften”

Se Kobras specialprogram om Malik Bendjelloul 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s